ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА - СУЩЕНКО, Лариса; ЗАВЕРИКО, Наталія; СОЛОВЙОВА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Стаття присвячена детальному аналізу впровадження інноваційних технологій в освітній процес для підвищення рівня професійної компетентності соціальних працівників. В роботі розглядаються сучасні підходи та методики, що можуть бути використані в учбовому процесі для підготовки фахівців у сфері соціальної роботи. Мета дослідження – систематизація інноваційних технологій, що сприяють подальшому розвитку професійних компетенцій кваліфікованих фахівців у соціальній сфері. Методи дослідження включають аналіз літератури, публікації з практикуючими соціальними працівниками та викладачами, а також аналіз досвіду використання інноваційних технологій у різних освітніх установах. Результати дослідження показують, що застосування інноваційних технологій у навчанні соціальних працівників веде до значного зростання їх професійної компетентності. Важливими виявились інноваційні педагогічні методи, що включають інтерактивне навчання та групову роботу, а також проблемно-орієнтовані підходи для аналізу реальних ситуацій. Визначено, що блочно-модульні, програмні та інтегративні технології сприяють більш гнучкому та індивідуалізованому навчанню. Окрім технологій, акцент зроблено на інтеграцію теорії з практикою, розвиток м’яких навичок, адаптацію до цифрових технологій, навчання через досвід, безперервне професійне навчання, індивідуалізований підхід у роботі з клієнтами, освіту з етики та професійних стандартів, а також багатодисциплінарний підхід. Практичне значення дослідження полягає у наданні рекомендацій освітнім установам щодо впровадження сучасних технологій у навчальний процес, що може сприяти підвищенню якості підготовки майбутніх соціальних працівників.