ДІЯЛЬНІСТЬ ГРОМАДСЬКИХ І БЛАГОДІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, СПРЯМОВАНА НА ДОПОМОГУ ПОСТРАЖДАЛИМ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА, У ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19 - КАРПЕНКО, Олена; ПЕТРОЧКО, Жанна; СПІРІНА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2023)
В Україні є чисельні свідчення зростання кількості випадків домашнього насильства за період карантину та режиму самоізоляції, спричинених пандемією COVID-19. І це засвідчують звіти Національної поліції України, представлені авторами статті. Аналіз випадків показав, що переважає фізичне насильство над жінками з боку чоловіків або співмешканців, насильство батьків над своїми дітьми, фізичне насильство чи психологічне насильство дорослих дітей над своїми батьками літнього віку. Україна в час пандемії COVID-19 опинилася на межі кардинальних соціально ризикованих змін. По-перше, пандемія COVID-19, яка мала низку вже негативних наслідків, що вплинули на економічні та соціальні показники, по-друге, децентралізація, що змусила органи місцевої влади запрацювати у новому форматі, а нові зміни завжди спричиняють невпевненість та страх. За таких обставин, усі суб’єкти соціального сфери формували стратегію щодо подолання негативних наслідків спровокованою пандемією COVID-19, насамперед, з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. У зв’язку з цим, зросла роль громадських та благодійних організацій в роботі з протидії домашньому насильству в Україні. Суть їхньої діяльності полягала у правовій допомозі, соціальній, психологічній, медичній допомозі, допомозі з вирішення проблем дітей, консультуванні. Набули поширення такі форми роботи, як: розташування в кризових кімнатах або притулках, консультації, індивідуальна і групова робота із психологом, організація консультації з сімейним чи іншим лікарем; організація стаціонарного лікування, консультації юриста, первинна правова допомога (консультування, оформлення документів), вторинна правова допомога (юридичний супровід в суді), ведення випадку, тощо. Консультування постраждалих від домашнього насильства було очним, телефонним, онлайн (через запити-відповіді через Інтернет та соціальні мережі, такі як Viber, WhatsApp, Telegram). Під час консультацій надавалися інформаційні, юридичні та психологічні послуги. Авторами статті проаналізовано досвід діяльності громадських і благодійних організацій України, спрямованої на допомогу постраждалим від домашнього насильства, у період пандемії COVID-19.