РЕАЛІЗАЦІЯ ФОРМИ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ НА РИНКУ ПРАЦІ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - КЛОЧКО, Олексій; ПОЛЯНИЧКО, Анжела (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Стаття присвячена визначенню загальних шляхів реалізації форми трудового договору на ринку праці, окреслено реалії та перспективи його застосування на ринку праці України. У дослідженні акцентовано увагу на тому, що саме укладання трудового договору є доказом офіційного працевлаштування працівника, включення його до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, із наданням соціальних гарантій допомоги й захисту від більшості соціальних ризиків. Указано, що трудовим договором названо офіційну угоду між найманим працівником й роботодавцем, згідно якого працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, із дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець, у свою чергу, зобов’язаний виплачувати йому заробітну плату, забезпечувати гідні умови праці. У дослідженні зробили спробу дати порівняльну характеристику трудовому договору та цивільно-правовій угоді. Установлено, що цивільно-правова угода визначена чинним законодавством як угода між сторонами: громадянином і організацією (підприємством, фірмою) на виконання першим певної роботи (у формі договору підряду, договору про надання послуг тощо), предметом якого є надання визначеного заздалегідь результату праці. Наголошено на суттєвих відмінностях трудового договору та цивільно-правової угоди. Важливим залишається чітке розмежування видів трудового договору, а також суттєвих відмінностей між трудовим договором та цивільно-правовою угодою та законодавчо обґрунтоване їх використання під час оформлення трудових відносин. Дійшли висновку, що трудовий договір є угодою щодо здійснення й забезпечення функції трудової діяльності. Предметом трудового договору є власне праця працівника у процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання його стороною певного визначеного обсягу робіт чи послуг.