СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА ЖІНОК, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - ЧЕРНЕТА, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Протягом 2022 року до органів поліції та соціального захисту надійшло 251 829 звернень щодо домашнього насильства. Протягом 2022 року зареєстровано 244 381 заява і повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством. Метою статті є аналіз нормативно-правових положень, які регламентують захисту прав і свобод осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства стосовно жінок (ґендерно зумовленого насильства); характеристика особливостей надання соціальної підтримки жінок, постраждалих від домашнього насильства. У статті здійснено огляд правових засад і наявних соціальних ресурсів, щодо організації запобігання та протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству; основних методів допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства (шелтери, консультації для постраждалих, гарячі лінії, подружня психотерапія та консультування, родинна конференція, групи взаємної підтримки, корекційні програми підтримки, корекційні програми для кривдника). Автори статті роблять висновок, організація ефективної взаємодії державних і недержавних установ щодо запобігання та протидії домашнього насильства, а також соціальна підтримка жінок, які постраждали від домашнього насильства, повинна покладатись на фахівців із соціальної роботи. Оскільки напрям їх професійної діяльності направлено на соціальні послуги соціально вразливих категорій населення, у тому числі жінок, які постраждали від домашнього насильства.