ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРОФІЛАКТИКИ БУЛІНГУ - БОНДАР, Валерія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
В сучасних умовах набуває актуальності проблема насильницького спілкування серед дітей та підлітків. В суспільстві часто визначають булінг (цькування) як поведінку, яка властива школя- рам. Булінг – це широко поширене явище, яке часто стає перепоною для досягнення мети всебічного розвитку дитини. Підвищена тривожність впливає на емоційний стан населення, спостерігається підвищений рівень стресу, дратівливість, агресивна поведінка, тощо. У зв’язку з цим ще більшої актуальності набуває тема психологічної, соціальної та емоційної підтримки підлітків, які переживають стрес від військових подій, від зміни міста, шко- ли, втрати кола друзів, близьких. Заклад освіти відіграє важливу роль у створенні умов для здобуття учнями та ученицями знань в безпечному освітньому середовищі, формуванні ставлень та навичок, які потрібні, щоб уникнути та запобігти проявам насильства, безконфліктного спілкування, ненасильницької поведінки. У статті актуалізовано проблему булінгу в закладі освіти. Здійснено аналіз наукових поглядів вчених щодо проблеми булінгу. Визначено типові ознаки булінгу та його види. Проаналізовано основні причини та наслідки булінгу. Розглянуто зарубіжний досвід до профілактики булінгу та охарактеризовано ефективні форми та мето- ди роботи, які спрямовані на профілактику булінгу. Авторка статті дійшла висновку, що наразі є актуальним дослідження соціально-негативного явища як булінг; нагальним є внесення змін в систему профілактики булінгу в закладах освіти та опрацювання нових форм та методів роботи, які застосовуються у зарубіжних практиках. Вирішення означених проблем актуалізує питання створення безпечного освітнього середовища в закладах освіти, опираючись на зарубіжний досвід та найкращі практики у профілактиці булінгу.