ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОФЕСІЙНОГО САМОРОЗВИТКУ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ В УМОВАХ ПОЗААУДИТОРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ОСТАПЧУК, Вікторія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Досліджено роль позааудиторної роботи у формуванні та розвитку студентів. Виявлено, що позааудиторна діяльність має такі особливості, як свобода вибору та самостійність, розвиток творчих здібностей, підвищення мотивації до навчання та саморозвитку. Розкрито умови успішної організації саморозвитку та самоосвіти студентів. Серед них – наявність відповідних ресурсів (матеріальних та інформаційних), наявність мотивації та інтересу до саморозвитку, наявність підтримки та сприяння з боку викладачів та адміністрації, а також наявність системи оцінювання та визнання результатів позааудиторної діяльності. Виявлено сутність поняття «позааудиторна робота» та особливості позааудиторної діяльності студентів. Визначено умови успішної організації саморозвитку та самоосвіти студентів. Вивчено наукові джерела щодо сутності саморозвитку здобувача закладу фахової передвищої освіти та проведено аналіз науково-теоретичного підґрунтя проблеми саморозвитку особистості. Позааудиторна діяльність майбутнього фахівця соціальної сфери є свідомою цілеспрямованою діяльністю, спрямованою на розвиток власної індивідуальності та усвідомлення професійної спрямованості. Ця діяльність проявляється у розумінні значущості професійної діяльності та наявності стійкого інтересу до фаху. Вона сприяє збагаченню професійних знань, розвитку вмінь та навичок, а також формуванню позитивної професійної мотивації. Позааудиторна діяльність допомагає майбутнім фахівцям соціальної сфери самостійно визначати свої цілі та шляхи досягнення їх, розвивати творчі здібності та самореалізовуватись у професійній сфері. Виявлено, що позааудиторна діяльність має такі особливості, як свобода вибору та самостійність, розвиток творчих здібностей, підвищення мотивації до навчання та саморозвитку. Умови успішної організації саморозвитку та самоосвіти студентів включають наявність ресурсів, мотивації, підтримки викладачів та системи оцінювання. Досліджено сутність саморозвитку здобувача закладу фахової передвищої освіти та його важливість у формуванні професійних навичок. Отже, вивчено проблему саморозвитку особистості та організації позааудиторної діяльності студентів, визначено умови успішної саморозвитку та проведено аналіз науково-теоретичного підґрунтя цієї проблеми. Зроблено висновок, що позааудиторна робота, особливо при активній студентській участі, є важливим елементом активного навчання, оскільки вона дозволяє студентам застосовувати свої знання на практиці, розвивати навички командної роботи та лідерства, розуміти соціальні проблеми та реалізовувати позитивні зміни у своєму суспільстві.