ВИКЛИКИ СТВОРЕННЯ І РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ ДЕННОГО ДОГЛЯДУ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ - ПЕТРОЧКО, Жанна; СЛОЗАНСЬКА, Ганна; ГОРІШНА, Надія; СТОЛЯРИК, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розкрито виклики створення та розвитку соціальної послуги денного догляду дітей з інвалідністю. Актуальність дослідження обумовлена не лише необхідністю покращення соціальної підтримки і забезпечення прав дітей з інвалідністю та їхніх батьків, але й у контексті збільшення їхньої вразливості через суспільно-політичну та економічну ситуацію в Україні в умовах воєнного стану. У статті маємо на меті визначити та схарактеризувати виклики та труднощі створення і розвитку соціальної послуги денного догляду дітей з інвалідністю на основі аналізу вітчизняного і зарубіжного досвіду соціальної підтримки сімей з дітьми з інвалідністю. На основі аналізу наукових публікацій, нормативно-правових документів, кількісних даних, висновків попередніх досліджень, практичного досвіду надання послуги та результатів фокус-групового опитування надавачів послуги розкрито та охарактеризовано сучасний стан її впровадження, а також виклики і труднощі, з якими зустрічаються надавачі. Встановлено, що послуга охоплює широкий спектр заходів, які включають соціальну реабілітацію, соціально-трудову адаптацію, організацію дозвілля та навчання та спрямовані на забезпечення життєдіяльності отримувачів. Незважаючи на високий попит на соціальну послугу денного догляду серед її цільової групи отримувачів, доступ до неї обмежений через невелику кількість установ, які її надають. Результати проведеного дослідження свідчать, що серед основних чинників такої ситуації є висока вартість послуги та потреба у її додатковому фінансуванні, недостатнє вивченням можливостей надання послуги для дітей з інвалідністю відповідно до їхніх індивідуальних потреб та групи інвалідності, брак розуміння змісту послуги батьками та керівництвом громади, відсутність належної кількості кваліфікованих кадрів (соціальних робітників та фахівців із соціальної роботи) тощо. Здійснений аналіз американського досвіду у наданні послуги денного догляду для дітей з інвалідністю дозволив виокремити його сильні та слабкі сторони, які варто врахувати при розбудові вітчизняної моделі її надання.