МІГРАЦІЙНА ПОЛІТИКА ІЗРАЇЛЮ ЩОДО МІГРАНТІВ ІЗ УКРАЇНИ З 1991 ДО 2023 РОКУ - ПЛЮЩ, Валентина; ЧЕПУРКО, Гульбаршин (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена систематизації законодавчих актів, що є дотичними до показників індексу адаптаційної складової міграційної політики Ізраїлю по відношенню до мігрантів з України з 1991 до 2023 року. Зроблено висновок про те, що міграційна політика Ізраїлю є диференційованою та включає в себе три основних вектори: політику асиміляції, політику диференційного включення та політику сегрегації або повного виключення, що направлені на три різні категорії міґрантів з України в Ізраїлі: мігрантів-юдеїв, мігрантів-неюдеїв та біженців-неюдеїв. Міграційна політика асиміляції Ізраїлю направлена на українських міґрантів-юдеїв, політика диференційного включення стосується українських міґрантів-неюдеїв, політика сегрегації або повного виключення проводиться Ізраїлем по відношенню до українських біженців- неюдеїв. З’ясовано, що етнонаціональний устрій ізраїльської держави заохочує міґрацію українських юдеїв та надає значну державну підтримку українській юдейській спільноті і водночас ускладнює, майже унеможливлює вірогідність успішної інтеграції в ізраїльське суспільство українських міґрантів-неюдеїв. Проаналізовано, що міґранти-юдеї мають право на автоматичне отримання громадянства після прибуття до країни, а також мають доступ до спеціальних програм адаптації, включаючи фінансову допомогу протягом першого року перебування в Ізраїлі, безкоштовні мовні курси івриту в державних центрах «ульпан», позики на купівлю нерухомості, гранти для студентів, допомогу в пошуку роботи, підвищення кваліфікації, та податкова підтримка роботодавців, які наймають міґрантів-юдеїв. Виявлено, що по відношенню до міґрантів-неюдеїв, на яких не поширюється поправка до Закону «про повернення», міґраційний режим Ізраїлю є надзвичайно обмеженим та виражається через два вектори міґраційної політики: політику диференційного включення та політику сегрегації. Міґраційна політика диференційного включення проводиться по відношенню до українських трудових міґрантів-неюдеїв та характеризується відкритим доступом до легалізованого ринку праці, однак жорсткими обмеженнями на право возз’єднання сімей та відмовою в наданні статусу довгострокового проживання на території Ізраїлю. Визначено, що міґраційна політика сегрегації проводиться по відношенню до українських та інших біженців- неюдеїв на території Ізраїлю та характеризується відсутністю законодавства чи цілеспрямованих державних програм підтримки шукачів притулку, а також наявністю регулярних депотраційних заходів по підношенню до біженців та напівлегальних міґрантів.