ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВОЛОНТЕРСЬКОГО РУХУ В УКРАЇНІ - ФЕДОРОВ, Михайло; САЛАТА, Назар (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті висвітлено розвиток теоретичних аспектів реалізації волонтерського руху. Констатується, що волонтерський рух являє собою соціальну роботу, яка сприяє поліпшенню якості життя особистості, особистісному зростанню, самореалізації, вдалій соціалізації, задоволенню потреб людини, допомагає одержувати навички взаємодопомоги та взаємопідтримки та має суспільно корисний характер. Визначено роль волонтерського руху у процесі формування комунікаційного середовища для осіб з порушеннями психофізичного розвитку. Мета статті – здійснити аналіз наукових праць з питань розвитку волонтерської діяльності в Україні як передумову професіоналізації соціальної роботи. Аналіз наукових праць: дисертаційних досліджень, монографій, аналітичних звітів, соціологічних опитувань, наукових статей у періодичних виданнях – дозволив узагальнити, що досвід волонтерської діяльності є предметом досліджень широкої галузі наукових знань, вмотивовано доцільно зосередити увагу на розвитку волонтерського руху у сфері соціальної роботи. Так як розширюється перелік категорій, які перебувають у складних життєвих обставинах, імплементується кращий зарубіжний досвід, а також напрацьовуються взірцеві волонтерські практики як на локальному, так і національному рівнях. Такі дослідження посилять процеси професіоналізації соціальної роботи та посилення соціальної спроможності громад в умовах війни і повоєнного відновлення. Встановлено, що волонтерський рух на сьогодні є суспільним феноменом, який розвивається під впливом зовнішніх і внутрішніх чинників. Серед зовнішніх – соціальні проблеми із збільшенням категорій вразливих категорій громадян, надзвичайні ситуації, природні катаклізми, військово-політичні події із 2014 року і до сьогодення, до внутрішніх відносяться – патріотизм, моральні прагнення, небайдужість до соціальних питань, бажання бути корисним тощо.