ВІДНОВНІ ПРАКТИКИ ЯК ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ПОДОЛАННЯ ДЕСТРУКТИВНИХ КОНФЛІКТІВ У ЗАКЛАДІ ОСВІТИ - ХАРЬКІВСЬКА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Зростання конфліктів у закладах освіти набуває неабиякої актуальності під час освітнього процесу, в період дистанційного або змішаного навчання. Питання побудови безпечного освітнього простору користується попитом серед освітянської спільноти. Сучасні заклади освіти суттєво впливають на розвиток у здобувачів освіти навичок конструктивного вирішення конфліктних ситуацій та ненасильницької комунікації шляхом застосування та впровадження в освітній процес відновних практик. Питання здійснення профілактики конфліктної поведінки серед учнівської молоді є актуальним й потребує системного впровадження в закладах освіти. На думку авторки, система освіти потребує відповідних змін та удосконалень задля розвитку ключових навичок та вмінь здобувачів освіти. Завдання, які стоять перед працівниками закладу освіти, полягають в вчасному виявленню, ідентифікації та вирішенні конфлікту. Своєчасно вжиті заходи щодо профілактики конфліктної поведінки серед здобувачів освіти мінімізують розвиток інших негативних т а деструктивних явищ, як в зак ладі освіти, так і суспільстві. Соціальне напруження, домашнє насильство, жорстоке поводження призводять до проявів агресивної поведінки та збільшення випадків деструктивних конфліктів серед здобувачів освіти. Міжнародний досвід показує, що застосування в закладі освіти відновного підходу сприяє відновленню міжособистісних стосунків та мінімізує прояви деструктивних конфліктів серед здобувачів освіти. Метою статті є аналіз впровадження відновних практик в закладах освіти, як засобу профілактики деструктивних конфліктів. У статті використано теоретичний аналіз літератури, що дав змогу з’ясувати особливості застосування відновних практик при побудові безпечного освітнього простору та в зменшенні рівня конфліктності. Проведений аналіз з профілактики деструктивних конфліктів засобами відновних практик дозволив визначити ключові заходи щодо популяризації та впровадження їх в закладах освіти України.