СОЦІАЛЬНА РЕКЛАМА: ТЕМАТИКА, ЗМІСТ, МОТИВАЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ - НЕДОШОВЕНКО, Євгеній (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Стаття присвячена соціальній рекламі та аспектам її використання в рамках потрясінь останніх років, факторам зміни тематики, змісту і її мотиваційної спрямованості. Проаналізовано вітчизняне законодавство у сфері реклами та виявлено його невідповідність сучасному стану інформаційного простору України, через застарілість і неможливість вирішувати актуальні завдання. Розглянуто напрацювання українських і закордонних вчених на конкретних прикладах і визначено недостатність розкриття проблематики соціальної реклами у контексті її профілювання. Проведено огляд поточної класифікації соціальної реклами та виявлено закономірності за якими вона була побудована. Метою роботи було визначено пояснення поняття «соціальна реклама» та проведення короткого історичного екскурус щодо її виникнення і застосування, розробки власної класифікації за заданими параметрами на базі наявної, створення порівняльної характеристики класифікацій. Наведено шляхи використання створеної класифікації для її застосування у інформаційному просторі України, особливо в рамках актуальних на сьогодні питань: епідемії COVID-19, російсько-українська війна. На основі проведеного дослідження, створеної класифікації та їх порівняльної характеристики дійшли висновку про необхідність актуалізації законодавства у сфері соціальної реклами, ширшого залучення вчених до роботи з заданої теми, неможливості створити повністю універсальну класифікацію соціальної реклами через протиріччя в тематиці, змісті та мотиваційній спрямованості деяких видів реклами, що вказує на необхідність утвердження додаткових параметрів і опрацювання та створення більш вузькопрофільних класифікацій у наукових дослідженнях соціальної реклами. Також надано ряд рекомендацій щодо подальших робіт в царині соціальної реклами, особливо в рамках України.