СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СУБ’ЄКТИВНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ФУШТЕЙ, Оксана; САРАНЧА, Ірина; ФРАНКО, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті з’ясовуються проблематика суб’єктивного благополуччя осіб з інвалідністю, в умовах воєнного стану, шо набуває особливої актуальності та нині привертає увагу сучасних українських і зарубіжних учених. Метою статті є теоретико-практичний аналіз та характеристика соціально-психологічних особливостей суб’єктивного благополуччя осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану. Для досягнення поставленої мети дослідження використано комплекс методів: аналіз соціально-педагогічної та психолого-педагогічної літератури, порівняння наукових джерел, які стали основою для визначення ступеня наукової розробки проблеми, систематизація з метою визначення та уточнення основних понять дослідження та наявних наукових підходів до вирішення означеної проблеми, здійснено узагальнення, структурування основних підходів до розуміння сутності, структури й особливостей суб’єктивного благополуччя. Представлено основні результати емпіричного дослідження соціально-психологічних особливостей суб’єктивного благополуччя, з’ясовано рівень суб’єктивного благополуччя, вивчено оцінку якості життя осіб з інвалідністю, а також з’ясовано індивідуальні потреби, критерії, задоволення яких в умовах воєнного часу дозволяє особам з інвалідністю почуватися комфортно, підтримувати достатню продуктивність життя. Визначено, що в умовах воєнного стану рівень оцінювання особами з інвалідністю суб’єктивного благополуччя вищий у випадку, коли задоволені повною мірою базові потреби; нематеріальні цінності й потреби. На основі теоретичного вивчення та емпіричного дослідження обґрунтовано зміст і структуру соціально-психологічної роботи з суб’єктивним благополуччям осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану. Складовими такої соціально-психологічної роботи визначено профілактику, просвітництво, соціально-психологічне консультування, психокорекцію й психотерапію, а також проведення спеціальної тренінгової роботи.