МІЖКУЛЬТУРНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ ІЗ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - ЧЕРНЕТА, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Сучасне українське суспільство потребує компетентного конкурентоздатного фахівця із соціальної роботи, готового працювати у міжкультурному середовищі, обтяженому міжетнічними, міжкультурними, морально-психологічними, соціально-економічним конфліктами. Розглянувши різні підходи до трактування поняття «компетентність», «професійна компетентність» та «міжкультурна компетентність», дозволив нам трактувати останню як складне багатокомпонентне утворення, що впливає на результат спілкування та взаємодії з представниками інших культур, виявляється в умінні застосувати мовленнєві здібності, детерміновані соціокультурним контекстом, застосовувати на практиці культурні правила і норми, які визначають успішність міжкультурного спілкування. Основними характеристиками міжкультурної компетентності визначено: відкритість до пізнання іншої (чужої) культури; сприйняття психологічних, соціальних й інших інтеркультурних відмінностей; психологічна готовність до співпраці з представниками інших культур; здатність диференціювати колективне й індивідуальне в комунікативній поведінці іншокультурного комуніканта; уміння долати соціальні, етнічні, культурні упередження і стереотипи; наявність набору комунікативних засобів, доцільний їх вибір відповідно до ситуації спілкування; дотримання норм етикету в процесі спілкування. Формуванню міжкультурної компетентності фахівців із соціальної роботи сприяють: їх готовність до взаємодії з представниками інших культур; повага до чужих культурних цінностей, традицій; здатність розпізнавати, поважати й правильно використовувати інтелектуальні та поведінкові відмінності своєї та іншої культур в процесі комунікації. Важливим завдання професійної підготовки майбутніх фахівців із соціальної роботи є перегляд та вдосконалення освітніх програм, зокрема, вивчення таких вибіркових освітніх компонентів, які б розглядали питання формування світоглядної культури, толерантності, конфліктологічної культури, комунікативної культури, мовленнєвої культури та ділового (професійного) етикету.