МЕДИЧНЕ СТРАХУВАННЯ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ ВИД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ - КЛОЧКО, Олексій (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті проаналізовано медичне страхування як перспективний вид соціального страхування в Україні. З’ясовано, що сучасна система соціального захисту населення в Україні представлена добровільним недержавним медичним страхуванням, що доповнює загальну систему соціального страхування. Аналіз системи загальнообов’язкового державного соціального страхування показав, що на сьогодні в Україні повністю відсутнє державне регулювання медичним страхуванням. Це означає, що у країні немає державних механізмів, інституцій, що могли б реалізувати загальні засади державного медичного страхування в Україні. Мета статті полягає у встановленні загальних ознак медичного страхування, а також перспективних можливостей й характеристик його уведення у систему загальнообов’язкового державного соціального страхування. Схарактеризовано медичне страхування як тип страхування, що передбачатиме медико-соціальний захист застрахованої особи від ризику високих витрат на медичне обслуговування. У статті виділено основні види медичного страхування, а саме обов’язкове медичне страхування як вид страхування, в якому участь є обов’язковою для усіх громадян, що гарантує їм право на безоплатну медичну допомогу в рамках т.зв. програми медичних гарантій; добровільне медичне страхування як вид страхування, в якому участь є добровільною, де застраховані особи можуть самостійно обирати страхову компанію, програму страхування та розмір страхового внеску. У дослідженні визначено, що медичне страхування є важливим інструментом захисту людей від ризику високих витрат на лікування. Воно може допомогти зробити медичну допомогу більш доступною та якісною. Доведено тезу про те, що реформа системи медичного страхування в Україні може призвести до: підвищення доступності та якості медичної допомоги; зниження фінансового тягаря на родини; зменшення нерівності в доступі до медичної допомоги. Зазначено, що поряд із цим також існують й окремі ризики, що полягають у збільшенні витрат на медичне обслуговування; зниженні ефективності системи охорони здоров’я; посилення соціальної нерівності в доступі до медичної допомоги. Важливим аспектом є те, щоб реформа системи медичного страхування в Україні ґрунтувалася на наукових дослідженнях та враховувала потреби та законні інтереси усіх категорій громадян.