ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ У ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ - ГЕВЧУК, Наталія; ДАНИЛЮК, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті представлено дослідження соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у територіальні громади. Розглянуто теоретичні аспекти дослідження соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Проаналізовано визначення поняття «соціальна інтеграція» у науковій літературі. Територіальну громаду розглянуто як суб’єкт соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Визначено проблеми внутрішньо переміщених осіб в процесі соціальної інтеграції в територіальну громаду (на прикладі Орининської сільської ради, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області). Подано аналіз інформації щодо діяльності Орининської сільської ради та аналіз статистичних даних щодо динаміки кількості внутрішньо переміщених осіб. З’ясовано основні мотиви вимушеного переміщення населення України; мотиви вибору місця переміщення. Визначено перешкоди на шляху позитивного ставлення населення громади до внутрішньо переміщених осіб. Виокремлено проблеми і негативні наслідки, обумовлені наявністю внутрішньо переміщених осіб, для приймаючої громади. Досліджено найбільш вагомі позитивні наслідки соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб, що очікуються у територіальній громаді, де вони проживають. Визначено найбільш вагомі переваги для територіальної громади, які є, у зв’язку із залученням працездатних внутрішньо переміщених осіб; найбільш суттєві перешкоди на шляху ефективного залучення внутрішньо переміщених осіб до життя приймаючих громад; проблеми, які, є найбільш актуальними для підприємців із числа внутрішньо переміщених осіб: нестача фінансових ресурсів, низькі можливості отримання кредиту на розвиток бізнесу та невизначеність законодавчих положень щодо надання преференцій внутрішньо переміщеним особам для підвищення підприємницької активності. Виокремлено види соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам, які частково може дофінансовувати держава.