ГОТОВНІСТЬ СІМЕЙ ДО ПОВЕРНЕННЯ УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ ДОДОМУ - ДУЛЯ, Аліна; ЛЯХ, Тетяна; СПІРІНА, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Складнощі психосоціального характеру, з якими стикаються учасники та учасниці бойових дій після повернення до умов мирного цивільного життя, впливають на специфіку взаємостосунків у сім’ї, з друзями, найближчим оточенням, соціальною комунікацією. У Єдиному державному реєстрі зазначається, що на січень 2023 року в Україні майже 800 000 осіб мають статус учасника бойових дій. Наразі, проблема готовності сім’ї до повернення учасника бойових дій додому потребує суттєвого вивчення та дослідження, адже від того як сім’я та учасник бойових дій переживуть період адаптації, залежатимуть їхні взаємостосунки. У статті розглянуто проблему готовності сім’ї до повернення учасника бойових дій додому, зазначені особливості повернення до умов цивільного життя учасниць бойових дій. Окреслено стратегії подолання проблем адаптаційного періоду: допомога зовні (характер професійної допомоги), допомога сім’ї, яка надає підтримку учаснику бойових дій в адаптації до мирного життя. Визначено рекомендації членам сім’ї, дотримання яких сприятиме покращенню взаємовідносин із учасником бойових дій: важливо прийняти зміни, які відбулися у нього, усвідомити зміну системи цінностей, не прискорювати події, поважати особистий простір людини, навчитися окреслювати власні межі, проявляти терпіння тощо. Через воєнні дії в нашій країні підвищується увага до чинників сімейної адаптації учасників бойових дій після повернення до умов цивільного життя. Саме сім’я може стати дієвим та реальним ресурсом підтримки учасників бойових дій.