ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - КАРПИЧ, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розглянуто питання щодо організації надання соціальних послуг особам, які опинилися у складних життєвих обставинах в умовах воєнного стану. Метою статті є висвітлення державної політики України щодо організації надання соціальних послуг в умовах воєнного стану. Методами дослідження є моніторинг, аналіз, систематизація, узагальнення та синтез. Науковою новизною статті є те, що в роботі висвітлено сучасну державну політику України щодо організації надання соціальних послуг в умовах воєнного стану та виокремлено пріоритетні напрямки соціальної політики у розвитку системи надання соціальних послуг. Вважаємо, що організація надання соціальних послуг є важливою складовою реалізації соціальної політики країни на сучасному етапі. Виокремлено основні напрями державної політики щодо надання соціальних послуг: визначення правових засад профілактики потрапляння осіб та/або сімей у складні життєві обставини, подолання або мінімізації негативних наслідків таких обставин; управління системою надання соціальних послуг; створення умов для формування та розвитку ринку соціальних послуг; розроблення та виконання державних та місцевих цільових програм; визначення переліку соціальних послуг; організація надання соціальних послуг; здійснення науково-методичного, інформаційного, кадрового забезпечення системи надання соціальних послуг; забезпечення дотримання державних стандартів соціальних послуг. Встановлено, що виклики, які постали перед соціальною сферою потребують системних змін у розвитку системи соціальних послуг. Пріоритетними напрямками у розвитку системи надання соціальних послуг є: цифровізація соціальної сфери; робота над посиленням спроможностей громад та розвитку у них необхідних соціальних послуг. Реалізація поставлених завдань в країні відбувається шляхом запровадження окремих експериментальних проєктів у відібраних громадах.