ПОХИЛИЙ ВІК ЯК ФАКТОР ВРАЗЛИВОСТІ У ПЕРІОД ВОЄННОГО ЧАСУ - ЛЯХ, Тетяна; КУЗНЄЦОВ, Максим (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Люди похилого віку є вразливою категорією населення і, саме тому, у практиці соціальної роботи вони розглядаються як специфічна, особлива група, яка потребує задоволення спеціалізованих індивідуальних потреб. Наразі, їх реалізація забезпечується шляхом соціальних гарантій, соціального страхування; надання соціальної допомоги, соціальної підтримки, соціальних послуг; впровадженням соціальних проєктів і програм, спрямованих на розвиток життєстійкості людей похилого віку. Автори статті зазначають, що повномасштабне вторгнення росії на територію нашої держави 24 лютого 2022 року, мало негативний вплив на життя та здоров’я людей похилого віку, загрожуючи їхній життєстійкості загалом. Наразі, перед суспільством постають виняткові, незвичні й надзвичайні проблеми: зміна пріоритетів, створення нових форм допомоги й соціальної підтримки людей похилого віку, надання притулків, шелтерів для тимчасового проживання, пошук шляхів їхньої інтеграції та соціальної адаптації у середовище приймаючих громад, навчання фахівців для роботи у надзвичайних умовах. Враховуючи воєнний стан в Україні, для аналізу потреб людей похилого віку варто зосередитися на їхніх ключових труднощах (самообслуговування, втрата соціальних зв’язків, віддалення від дорослих дітей та друзів, психосоціальна, морально-ціннісна дезадаптація у суспільстві, самотність, самоізоляція, низька якість життя). У статті зазначається, що у перші дні повномасштабної російської агресії, під загрозою перебували базові потреби людини, як от: потреба у воді, захисті, здоров’ї, харчуванні. Через війну, люди похилого віку постійно переживають загрозу щодо власного життя, здоров’я, втрачають відчуття безпеки, захищеності й захисту рідних, можливості проживання у комфортних умовах. Наразі, актуальним й нагальним є питання безпеки конкретної людини та, загалом, національної безпеки. Водночас, не контрольованість зазначеного питання, призводить до розгубленості, тривоги, хвилювання, занепокоєння, стресу, дезорієнтації тощо. Це призводять до зміни поведінки, людина починає демонструвати злість, агресію, роздратування, низький рівень самоконтролю, посилюються панічні настрої.