ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ РЕІНТЕГРАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ У ЦИВІЛЬНЕ СУСПІЛЬСТВО - ЦИМБАЛЮК, Ірина; КОЛОСОК, Андрій (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню соціально-економічної реінтеграції ветеранів у цивільне суспільство. Мета статті полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці рекомендацій для ефективної соціально-економічної реінтеграції ветеранів у цивільне суспільство, зокрема шляхом визначення ключових понять, аналізу факторів та бар’єрів, а також розробки основних засад формування інклюзивних програм. Методологія цієї статті ґрунтується на комплексному підході до вивчення теоретичних основ соціально-економічної реінтеграції ветеранів у цивільне суспільство. Використано аналіз нормативно-правових актів України, зокрема Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для визначення правового статусу ветеранів та ключових понять, пов’язаних із реінтеграцією. Огляд наукової літератури та публікацій дав можливість сформувати понятійний апарат та визначити основні підходи до реінтеграції. Використання даних соціологічних опитувань та досліджень, таких як аналітичний звіт SCORE та опитування Українського ветеранського фонду, допомогло ідентифікувати основні проблеми та виклики, з якими стикаються ветерани при поверненні до цивільного життя. На основі порівняльного аналізу різних підходів до реінтеграції ветеранів, визначено фактори, що впливають на її успішність, та розроблено рекомендації для забезпечення її ефективності. Запропоновано створення спеціальних програм, спрямованих на організацію туристичних подорожей і рекреаційних заходів для ветеранів, що сприятиме їхньому психологічному відновленню та зміцненню соціальних зв’язків. Синтез та узагальнення результатів аналізу сприяли виробленню науково обґрунтованих рекомендацій щодо впровадження інклюзивних підходів до соціально-економічної реінтеграції ветеранів. Новизна полягає у систематизації та узагальненні інформації з цього питання та розробці конкретних рекомендацій для покращення ефективності реінтеграційних програм для ветеранів. У статті вперше систематизовано та обґрунтовано принципи та критерії формування інклюзивних програм для соціально-економічної реінтеграції ветеранів. Загальні висновки статті підкреслюють важливість впровадження інклюзивних підходів у реінтеграційні програми для забезпечення успішної адаптації ветеранів у цивільне суспільство. Дослідження також вказує на потребу в подальших дослідженнях для вдосконалення підходів до реінтеграції ветеранів та підтримки їхнього соціально-економічного відновлення.