СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ В СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ, ПОСТРАЖДАЛИХ В НАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ, ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ АБО ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ - БАТЮК, Олег; ЧЕРНЕТА, Світлана; БЄЛКІНА-КОВАЛЬЧУК, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті досліджуються міжнародні та національні нормативно-правові акти, які регламентують права осіб постраждалих в наслідок воєнних дій, збройної агресії або збройного конфлікту. Соціально-психологічне консультування визначається як складова соціальної реабілітації осіб постраждалих в наслідок воєнних дій, збройної агресії або збройного конфлікту та як соціальна послуга. Автори статті визначають, що надання послуг у сфері психічного здоров’я в умовах воєнних дій, збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій (у тому числі в умовах одиничних, повторюваних або тривалих конфліктів, насильства й катастроф) повинно стати для Української держави пріоритетним напрямом на етапі відновлення, після завершення активних бойових дій. Автори пропонують власне авторське визначення соціально-психологічним консультування осіб постраждалих в наслідок воєнних дій, збройної агресії або збройного конфлікту, під яким необхідно розуміти конфіденційний діалог між клієнтом і суб’єктом який надає допомогу, що має на меті допомогти визначити власне рішення клієнта, який вид професійної допомоги має отримати клієнт задля повного чи часткового вирішення проблем. Автори статті приходять до наступних висновків, що доцільно запровадити державну Програму «Послуги у сфері психічного здоров’я», з мотиваційними чинниками, щодо залучення зацікавлених сторін з усіх секторів держави, у тому числі громадські організації, професійні спілок та об’єднань, піклувальників і членів сімей людей із психічними розладами, задля розроблення й подальшої реалізації політики, прийняття підвідомчих нормативних актів щодо надання послуг у сфері психічного здоров’я на державному рівні. Мета та завданнями державної Програми «Послуги у сфері психічного здоров’я» повинні бути реалізовані на рівні громад, з застосуванням орієнтованого підходу на відновлення особи, головна мета якого полягає в допомозі людям із психічними розладами, у тому числі в наслідок воєнних дій, збройної агресії або збройного конфлікту, а також осіб з психосоціальною інвалідністю, задля реалізації власних прагнень і досягненні власних цілей.