СОЦІАЛЬНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ В КОНТЕКСТІ РОБОТИ З ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМИ ОСОБАМИ - ЖІНЧИН, Марія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сутності понять «консультування» та «соціальне консультування», важливості консультування в соціальній роботі, зокрема при роботі з внутрішньо переміщеними особами. Розглянуто проблеми та потреби цієї вразливої групи: втрата житла, економічні труднощі, втрата роботи та засобів до існування, соціальна ізоляція, втрата соціальних зв’язків і підтримки, що робить людей вразливими до психологічних, соціальних та економічних проблем, відзначено, що в таких обставинах виникає величезна необхідність в консультуванні для підтримки їх соціального та психологічного благополуччя. З’ясовано, що в соціальній роботі застосовуються різні види консультування, кабінетне та вуличне, для різних вікових груп клієнтів. Зазначено, що існують різні моделі консультування, включаючи кризове, інформаційно-мотиваційне, консультування "рівний-рівному", соціально-психологічне та консультування, орієнтоване на вирішення завдань; а також такі форми індивідуального консультування, як "віч-на-віч", онлайн та телефонне консультування, використання яких дає можливість швидко надати консультацію клієнтові та допомогти у вирішенні особистісних проблем, переадресувати до установ чи організацій, де зможуть надати допомогу та підтримку, яка необхідна особі чи сім’ї. Визначено, що консультування є важливим інструментом для підтримки внутрішньо переміщених осіб, допомагаючи їм адаптуватися до нових умов життя та впоратися з труднощами, з якими вони стикаються. В статті розглянуто різні проблеми та потреби, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи. Наголошено, що соціальне консультування є необхідним інструментом у роботі з внутрішньо переміщеними особами, оскільки спрямоване на допомогу особі чи сім’ї у вирішенні проблем та відновлення здатності самостійно дбати про задоволення власних потреб.