ВОЛОНТЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ СТУДЕНТІВ ЯК ШЛЯХ ДО ЇХНЬОЇ АКТИВНОЇ УЧАСТІ У СУСПІЛЬНОМУ ЖИТТІ ГРОМАДИ - ЛЯХ, Тетяна; ЛЮТИЙ, Вадим; ЖУКОВ, Віктор (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Волонтерська діяльність може бути неймовірно корисною для студентів, оскільки, долучаючись до неї, вони стають провайдерами позитивних соціальних змін у громаді, а це надає студентам цінний досвід громадянського служіння людині, громаді, суспільству. Участь у волонтерських програмах надає студентам можливість розвивати різні навички, такі як комунікація, лідерство, управління часом і робота в команді, які можуть бути корисними не лише в їхньому професійному житті, але й у повсякденних ситуаціях. Волонтерство дозволяє студентам познайомитися з новими людьми, що може розширити їхнє коло спілкування і допомогти знайти нових друзів, або навіть наставників. Допомагаючи іншим, студенти можуть отримувати емоційне задоволення від усвідомлення, що їхня діяльність має позитивний вплив. Це може покращити їхнє самопочуття і підвищити рівень їхньої мотивації до участі у суспільно значущих справах, що особливо важливо в умовах воєнного часу. Досвід волонтерства може бути важливим доповненням до резюме, показуючи потенційним роботодавцям, що студент є активним, соціально відповідальним і має важливі практичні навички. Волонтерська діяльність часто вимагає креативного підходу та ініціативності, що може допомогти студентам бути готовими до вирішення складних задач в майбутньому. Волонтерство може стати важливим шляхом і дійсно потужним інструментом для різнобічного розвитку студентів як особистостей і робити їх активними учасниками суспільного життя. Авторами статті актуалізовано роль волонтерської діяльності у розвитку соціальної активності студентів, формуванню у них важливих особистісних, громадянських та професійних якостей, визначено роль університетів у залученні студентів до волонтерської діяльності та методи й індикатори вимірювання зростання соціальної активності студентів через їхню участь у волонтерській діяльності, а також підходи до оцінювання її результативності.