СОЦІАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ЇХ СІМЕЙ: ДОСВІД ХОРВАТІЇ, ЛИТВИ ТА ЛАТВІЇ - СТОЛЯРИК, Ольга; ПЕТРОЧКО, Жанна; КРИНИЦЬКА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У публікації розкривається досвід системи підтримки дітей з інвалідністю та їхніх сімей шляхом аналізу наявних соціально-реабілітаційних послуг у Хорватії, Литві та Латвії. Ця розвідка здійснена у рамках дослідження розвитку соціально-реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю та їх сімей на рівні територіальних громад у воєнний та повоєнний періоди, що фінансується Національним фондом досліджень України, реєстраційний номер №2022.01/0166). Аналіз міжнародного досвіду дозволяє відстежити сімейно-орієнтовану соціальну політику та інтегрований міждисциплінарний підхід до розвитку та надання соціально-реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю. Визначено, що у Хорватії відсутня послуга «соціальна реабілітація», однак наявні послуги з експертної оцінки потреб дитини з інвалідністю та послуга з раннього втручання. Натомість, у Литві та Латвії наявні послуги соціальної реабілітації, проте адмініструються вони в межах міжвідомчої співпраці декількох міністерств, а основний акцент у соціальній реабілітації відводиться психосоціальній підтримці сім’ї та дитини. Серед спільних ознак, притаманних досліджуваним країнам, можна відстежити: сімейно-орієнтований підхід до надання послуг, перехід від інституційних форм підтримки до розвитку реабілітаційних послуг у громаді. Соціальна реабілітація закордоном включає в себе експертну професійну оцінку потреб дитини та сім’ї і послуги раннього втручання як комплексну форму підтримки сім’ї та дитини з інвалідністю. Також у Латвії виявлено унікальні соціальні послуги з підтримки сімей, які виховують дитину, що потребує регулярного паліативного догляду.