ПРОБЛЕМИ КООРДИНАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ПРОГРАМ ГУМАНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ - ШЕВЧЕНКО, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У 2023 році відсутність безпеки, спричинена постійним потоком бомбардувань по всій країні, важкими боями та військовими діями на лінії фронту, продовжувала перешкоджати здатності гуманітарних організацій надавати допомогу та послуги людям, які постраждали від війни в Україні. Бюрократичні перешкоди також вплинули на гуманітарну допомогу. Гуманітарна криза в Україні, яка була спровокована повномасштабним вторгненням росії на територію України, призвела до необхідності залучення значної міжнародної гуманітарної допомоги населенню, яке постраждало. Враховуючи значну кількість гуманітарних організацій та програм, що існують на території України, з’являється гостра необхідність у ефективній координації їхніх зусиль. В статті наголошується, що координація є життєво важливою в гуманітарній допомозі. Її використання призводить до зменшення прогалин і дублювання під час надання гуманітарної допомоги. Визначено, що координація відіграє важливу роль в забезпеченні готовності та реагуванні на гуманітарні виклики. Встановлено, що координація має бути інклюзивною, а організаціям, відповідальним за координацію, потрібен достатній потенціал, включаючи персонал, фінансування, комунікаційну інфраструктуру та інші ресурси. Ефективна координація має підтримуватися політичним керівництвом високого рівня та стимулами для співпраці. Гуманітарна координація міжнародних програм спрямована на підвищення ефективності гуманітарного реагування шляхом забезпечення більшої передбачуваності, підзвітності та партнерства. Були виділені та проаналізовані такі основні проблеми координації міжнародних програм гуманітарної допомоги в Україні, як централізованої координації, проблеми різноманітності підходів і стандартів, часто виникаючі бюрократичні перепони, конкуренція за ресурси та витіснення місцевих організацій, недостатнє врахування місцевого контексту та негнучкі структури управління. На основі проведеного аналізу було надано рекомендацій для підвищення ефективності співпраці між різними учасниками гуманітарної відповіді на кризу в Україні. Важливими рекомендаціями є забезпечення більш справедливого розподілу фінансових та матеріальних ресурсів між міжнародними та місцевими організаціями та залучення місцевих громадських організацій до процесу планування та прийняття рішень на всіх етапах гуманітарного реагування.