КОНФЛІКТИ В УПРАВЛІННІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - ЛЕВЧЕНКО, Наталія; КОЛЯДА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Зміни в суспільстві, такі як економічна криза, міграція, збільшення нерівності, соціальна напруга та інші, створюють нові виклики для соціальної роботи, підвищуючи ризик виникнення конфліктів. Соціальна робота передбачає взаємодію з різними категоріями населення, які мають різні потреби, інтереси та соціальні умови. У таких умовах конфлікти стають невід’ємною частиною процесу управління. Ефективне управління конфліктами є важливим для підвищення якості наданих соціальних послуг, оскільки оптимальне їх вирішення сприяє кращому розумінню потреб клієнтів, підвищенню рівня їхнього задоволення та довіри до соціальних інституцій. Мета статті – здійснити аналіз причин виникнення конфліктів в управлінні соціальною роботою. У статті проведено огляд останніх досліджень і публікацій з вищезазначеної тематики, визначено основні види та причини конфліктів, а також запропоновано стратегії їх подолання. У статті відзначено, що вміння ефективно управляти конфліктами сприяє глибокому розумінню потреб клієнтів, підвищенню їхнього рівня задоволення та зміцнення довіри до соціальних служб. У статті проаналізовано наукові праці та узагальнено поняття «конфлікт». З’ясовано, що конфлікти мають багатогранний характер і можуть виникати на основі різних мотивів, цінностей, інтересів та поглядів. Представлено основні причини виникнення конфліктів та виокремлено види конфліктів (внутрішньоособистісні, міжособистісні, групові та організаційні). Дослідження та розробка ефективних методів управління конфліктами в соціальній роботі є важливими для забезпечення стабільного та гармонійного функціонування соціальних служб, підвищення ефективності їх діяльності та поліпшення якості життя населення.