СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ПРОФІЛАКТИКИ БУЛІНГУ СЕРЕД МОЛОДІ - КАРПИЧ, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті проаналізовано діяльність соціального працівника щодо профілактики булінгу серед молоді. Метою статті є висвітлення особливостей соціальної роботи з профілактики булінгу серед молоді. Методами дослідження є моніторинг, аналіз, систематизація, узагальнення та синтез. Науковою новизною статті є те, що в роботі здійснено аналіз соціальної роботи з профілактики булінгу та виокремлено основні аспекти в діяльності соціального працівника щодо профілактики означеного явища, зокрема: виконання функції з ідентифікації проблемних ситуацій, підтримка жертв та винуватців, проведення профілактичних заходів, навчання молоді навичкам вирішення конфліктних ситуацій та взаємодії, сприяння створенню безпечного та доброзичливого середовища в закладах освіти тощо. Розкрито сутність поняття «булінг», який передбачає процес свідомого жорстокого відношення, агресивної поведінки стосовно іншої людини, з метою заподіяння шкоди, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини. З’ясовано, що профілактика булінгу є одним із важливих напрямків соціальної роботи, яка спрямована на створення безпечного та підтримуючого середовища для усіх учасників освітнього процесу. Встановлено, що вперше в країні поняття булінг було закріплено у 2018 році, коли Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу», який юридично визнав означене поняття та передбачив відповідальність за вчинення та приховування його випадків. Визначено, що для успішної профілактики булінгу серед молоді актуальним є розробка комплексної системи профілактичних та виховних заходів, зокрема: тренінги, тематичні зустрічі та заняття, круглі столи, бесіди, консультації, спільні перегляди та обговорення тематичних відеороликів усіма учасниками освітнього процесу щодо ненасильницьких методів поведінки та виховання, вирішення конфліктних ситуацій, управління власними емоціями та подолання стресу тощо.