МІСЦЯ ТИМЧАСОВОГО ПЕРЕБУВАННЯ ВНУТРІШНЬО-ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ: ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ВИКЛИКИ - НИКОЛАЄВА, Валентина; КАРТАШОВА, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розкрито питання внутрішньо переміщених осіб в Україні, зокрема нормативно-правові, соціальні аспекти їхньої підтримки, облаштування місця тимчасового перебування ВПО. Відзначено, що Україна вперше зіткнулася з проблемою переміщення населення після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Надана динаміка кількості внутрішньо-переміщених осіб у 2014-2023 рр. Саме через збройні конфлікти в Україні проблема ВПО набула системного характеру. Розглянуто організацію місць для проживання ВПО, що передбачає як короткострокові рішення (розміщення у гуртожитках, санаторіях, таборах), так і довгострокові варіанти, зокрема, соціальне житло та будівництво тимчасових модульних містечок. Автором порушуються ключові проблеми та сучасні виклики, з якими стикаються переселенці: психологічні труднощі, невизначеність житлових питань, безробіття, юридичні виклики, а також обмежені ресурси місцевих громад для їх інтеграції. Значну увагу приділено ролі міжнародної співпраці у подоланні цих викликів, зокрема через надання фінансової допомоги та реалізацію проектів з будівництва тимчасових містечок. Визначено головні виклики у наданні тимчасового житла ВПО: недостатня кількість доступних місць проживання, особливо у великих містах, брак фінансових ресурсів для їх облаштування, адаптація та інтеграція ВПО у приймаючі громади, будівництво постійного житла або надання субсидій на купівлю житла, невизначеність терміну перебування ВПО та ін. Розкрито 3 підходи для подолання викликів в організації місць тимчасового перебування ВПО та надано детальна характеристика. Доведено, що для реалізації програм соціальної адаптації та інтеграції ВПО в нові громади, важливу роль відіграють як державні, так і місцеві ініціативи із залученням міжнародної підтримки. Зроблено висновок, що проблема тимчасового житла для ВПО вимагає комплексного підходу, що включає як забезпечення нових місць проживання, так і покращення умов у вже існуючих місцях тимчасового розміщення.