ТЕХНОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ «БЕЗПЕЧНЕ МІСЦЕ» ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО, МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - СУШИК, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті визначені особливості технології соціального виховання «Безпечне місце» дітей дошкільного, молодшого шкільного віку: 1) багатофункціональна; 2) цілеспрямована; 3) групова; 4) інтерактивна. Мета дослідження – обґрунтувати об’єкт, суб’єкт, мету, завдання, структуру, зміст, форми, методи, умови реалізації технології соціального виховання «Безпечне місце» дітей дошкільного, молодшого шкільного віку на основі компетентнісного підходу. Об’єктом технології є діти дошкільного, молодшого шкільного віку. Суб’єктами реалізації технології є соціальні педагоги, психологи, вихователі закладів дошкільної освіти, вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти. Мета та завдання технології: 1) розвиток, формування компетентностей (життєвої, комунікативної, соціальної) дітей дошкільного, молодшого шкільного віку; 2) розвиток, формування стресостійкості дітей дошкільного, молодшого шкільного віку; 3) первинна соціальна профілактика агресивної поведінки дітей дошкільного, молодшого шкільного віку. Структура та зміст технології складається з дванадцяти сесій. Форма реалізації технології – тренінгові заняття в закладі освіти та на природі біля закладу освіти. Методи реалізації технології: бесіда, інформаційне повідомлення, метод вправ, робота в групах, програвання рухливих, рольових ігор, виконання творчих завдань. Тривалість реалізації технології передбачає проведення дванадцяти тренінгових занять по дві години щотижня: 1) два перших заняття потрібно провести в навчальній кімнаті в закладі освіти; 2) десять занять – на природі біля закладу освіти. У статті визначено дванадцять умов ефективної реалізації технології соціального виховання «Безпечне місце» дітей дошкільного, молодшого шкільного віку.