СУТНІСТЬ ПРОЦЕСУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - ГАНДЖА, Степан (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті визначено сутність процесу соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в Україні та перспективні напрями його вдосконалення. Процес соціального забезпечення представлено як складову соціальної політики держави та соціально-економічну категорію, яка передбачає побудову відносин щодо перерозподілу національного доходу, що має на меті забезпечення встановлених соціальних стандартів життя для кожної людини в умовах дії соціальних ризиків. Звернено увагу, що соціальне забезпечення як складова системи соціального захисту викопує функцію накопичення та розподілу коштів соціального захисту, які призначені для соціальної допомоги, виплат із соціального страхування. Зроблено акцент на тому, що процес соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб в Україні є комплексним, багатоаспектним та постійно вдосконалюється відповідно до змінних умов і потреб внутрішньо переміщених осіб. Перспективні напрями вдосконалення процесу соціального забезпечення окреслено в межах застосування диференційованого, інтегрованого і комплексного підходів, які передбачають: розгляд внутріш- ньо переміщених осіб у напрямі інтеграції та утримання людського ресурсу як повноправних жителів громади і платників податків; застосовування системи соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб на всіх рівнях (міжнародний, державний, регіональний, рівень громади, рівень підприємства / установи / організації, індивідуальний); її узгодження із законодавчо закріпленими економічними, правовими і соціальними гарантіями. Актуалізовано питання належного фінансування з державного бюджету програм підтримки внутрішньо переміщених осіб у контексті проблеми обмеженості ресурсів країни в умовах війни, місця міжнародної фінансової допомоги в рамках політики захисту внутрішньо перемішених осіб.