ОРГАНІЗАЦІЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ СІЛЬСЬКОЇ ГРОМАДИ - ОЛІЙНИК, Галина; ПЕТРИШИН, Людмила; ФІГОЛЬ, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розкрито поняття «волонтер» та «волонтерська діяльність». Визначено мету дослідження, яка полягає в розкритті організації волонтерської діяльності в умовах сільської громади. Виділено найважливіші риси волонтерства, а саме: турбота про людей; солідарність і гуманна корисливість; духовна якість і громадянська чеснота; багате джерело людського досвіду; нові інтелектуальні ресурси; участь і відповідальність як суть активної громадянської позиції; етичний стандарт, який обумовлює якість людських взаємостосунків; забезпечення надійної платформи для відновлення зв’язків між людьми; нове бачення соціально діяльності. Проаналізовано, що для активізації громади можна використовувати різні технології: тренінг як технологію організації волонтерської діяльності в сільській громаді, «рівний-рівному» та «Школа волонтерів». Виокремлено основні напрями соціально-педагогічної роботи у громаді з дітьми та молоддю: попередження та подолання негативних явищ у молодіжному середовищі; соціальна опіка та захист найменш захищених категорій дітей та молоді; соціальний супровід молоді, допомога її інтеграції в суспільство. Розкрито волонтерську діяльність у сільській місцевості як добровільна, безкоштовна допомога приватних осіб чи громадських організацій, яка спрямована на вирішення соціальних проблем сільської громади, шляхом активізації мешканців села й залучення їх до волонтерської діяльності. Досліджено, що у вирішенні проблем сільської місцевості волонтерська група не зможе діяти ефективно без підтримки інших суб’єктів соціальної роботи, а саме без органів місцевого самоврядування та різноманітних соціальних інституцій територіальної громади. Ці елементи не можуть здійснювати ефективно свою роботу відокремлено одне від одного, адже не завжди в них вистачає ресурсного потенціалу для вирішення проблем, задоволення тих чи інших потреб соціальних груп місцевої громади.