ПСИХОЕДУКАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА - СУРОВЦЕВА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена визначенню ролі психоедукації в різноманітних сферах професійної діяльності, в т.ч. в системі підготовки та діяльності фахівців із соціальної роботи. Термін «психоедукація» запозичений з закордонної клінічної практики і визначаєьься як навчання осіб зі складнощами психічного здоров’я та членів їх сімей про природу розладу, зокрема про його етіологію, прогресування, наслідки, прогноз, лікування й альтернативи. Встановлено, що на сучасному етапі психоедукація полягає в аналізі, поясненні етапів психологічних змін, навчанні виявляти та використовувати власний особистий ресурс в досягненні психоемоційної стабільності. В умовах війни в Україні психоедукаційними компетенціями має володіти усе населення, а наголос робиться на професійній діяльності надавачів медичних та соціальних послуг. У статті перераховані сфери застосування психоедукаційних заходів: охорона здоров’я, соціальна робота, педагогіка, менеджмент. Оскільки психоосвіта має широкий потенціал в багатьох сферах особистого життя та професійної діяльності, у зарубіжних дослідженнях склалося декілька взаємодоповнюючих теорій і моделей, що створюють підґрунтя для розуміння ролі психоедукації в системі соціальної роботи. Зазначено, що основний акцент у психоедукаційній роботі з початком повномасштабної війни проти України було зроблено на стабілізації психічного стану надавачів та отримувачів соціальних, освітніх, медичних послуг, опануванні навичок самодопомоги та подальшій передачі отриманих знань. Вказано на актуальний напрям з розробки навчальних програм або тренінгів, орієнтованих на розвиток компетенцій соціальних працівників у сфері психічного здоров’я.