ВИКОРИСТАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ РЕКЛАМИ ДЛЯ ВИХОВАННЯ АКТИВНОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ У СТУДЕНТІВ - НЕДОШОВЕНКО, Євгеній (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Актуальність дослідження. Проблема морального виховання студентів в Україні в аспекті повномасштабної агресії російської федерації проти неї є актуальною. У сучасних умовах проблема патріотизму не повинна обмежуватися лише питаннями любові до Батьківщини та готовності до її захисту, самопожертви та самозречення для блага Батьківщини. Нові концепції патріотичного виховання орієнтують на духовно-моральні якості особистості, які виражаються в коханні та відданості своїй Батьківщині; потреби зберігати та примножувати її досягнення, культуру, побут, традиції, духовні та природні багатства; формування та розвиток особистості, здатної успішно виконувати громадянський обов’язок. Питання виховання активної громадянської позиції є начасним також з тої позиції, що XXI ст. для України та інших країн світу було відзначено низкою глобальних змін і перетворень, які торкнулися всіх сфер життєдіяльності суспільства та вплинули не лише на його політичну, соціальну та економічну сфери, але також на самосвідомість особистості, її етнокультурну та соціальну самоідентифікацію, а також якість духовного життя загалом. Традиційна система цінностей і норм змінюється новою, яка сповнена іншим змістом і наповненням унікальних національних і культурних традицій. Людська цивілізація перебуває у черговому етапі науково-технічної революції, а світ переходить на новий ступінь свого розвитку та формує інформаційне суспільство. Процес становлення останнього у глобальному масштабі неможливий без впровадження в усі сфери життєдіяльності сучасної людини інформаційно-комунікаційних технологій, а також розвитку мережі Інтернет. На сучасному етапі загальна картина складається таким чином, що рівень соціального та культурного життя людини безпосередньо залежить від доступності матеріальних і духовних благ інформаційної цивілізації. Традиційно молодь будь-якої демократичної правової держави – майбутнє держави, тому особливе значення надається її соціалізації, яка полягає у тому числі у формуванні у молодих людей активної громадянської позиції. Залучення молоді до тих видів діяльності, що є схваленими з соціальної позиції, сприяє її успішній соціалізації та набутті нею соціальної компетентності. Відповідно до зазначеного, мета дослідження полягала у визначенні впливу соціальної реклами на процесі формування активної громадянської позиції студентської молоді. Методологія дослідження. При проведенні дослідження було використано загальні та спеціальні методи наукового пізнання. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що на підставі проаналізованої наукової літератури було виокремлено чотири основні функції соціальної реклами у формуванні громадянської позиції студентів, а саме: ті, які орієнтовані на обмін інформацією між державою та суспільством; ціннісно-нормативного орієнтування студентів; соціально-політичного характеру; ті, які пов’язані зі впливом на адресата. Висновками проведеного дослідження є наступні. Людина сьогодення оточена павутиною інформації, і все більше дослідників звертаються до проблеми впливу засобів масової інформації на свідомість молодої людини, її поведінку та моральні настанови. Одним із найпотужніших механізмів впливу є реклама, оскільки вона є широко розповсюдженою та має багато різних форм і видів: телевізійна реклама, аудіореклама по радіо, білборди, текст-реклама у друкованих виданнях, банери в інтернет-просторі тощо. Попри важливість проблеми формування та розвитку громадянської позиції у студентів, а також ролі у цьому процесі соціальної реклами, зазначені питання залишаються недостатньо вивченими. Серед причин цього явища можна назвати недостатнє розуміння ролі соціальної реклами та соціальної інформації у формуванні громадянської позиції у студентів, а також нерозробленість теоретичної сторони формування громадянської позиції молодих людей за допомогою соціальної реклами та соціальної інформації.