ВПЛИВ ТЕРАПЕВТИЧНОЇ ХОРТИКУЛЬТУРИ НА СТАБІЛІЗАЦІЮ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ВЕТЕРАНІВ - БАЛДИНЮК, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню актуальності використанню терапевтичної хортикультури при роботі з ветеранами. У процесі дослідження нами було використано метод аналізу психолого-педагогічних джерел із досліджуваної проблеми, методи порівняння та узагальнення. Мета статті полягає у визначенні впливу терапевтичної хортикультури на психічне здоров’я ветеранів. Науковою новизною статті є те, що в роботі здійснено аналіз терапевтичної хортикультури, яка полягає у застосуванні садівництва та роботи з рослинами в медичних або реабілітаційних цілях для поліпшення фізичного, психічного і емоційного стану людей. Виокремлено терапевтичні цілі, які виконує хортикультура, а саме: емоційні, соціальні, фізичні, когнітивні, професійні та духовні.Визначено, що для ефективної роботи з ветеранами можна використовувати наступні типи терапевтичних садів: 1) сади садівничої терапії, які призначені для створення заспокійливого простору для пацієнтів; 2) відновлювальні, реабілітаційні сади для людей, які проходять терапію або реабілітацію; 3) сенсорні сади, які призначені для сенсорної стимуляції почуттів; 4) сади пам’яті, які допомагають викликати спогади; 5) громадські сади, які заохочують до спілкування та взаємодії між учасниками.Розкритий позитивний аспект використання хортикультури при роботі з ветеранами, а саме: проведення часу на природі зменшує ризик розладу фізичного здоров’я, зокрема відбувається зниження артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, допомагає зміцнити м’язи, посилює витривалість. Виконання садівничих завдань має для ветеранів психотерапевтичну дію. Це проявляється у полегшенні емоційного болю та розгубленості; підвищенні самооцінки та самоцінності; створенні здорових механізмів подолання труднощів тощо. Також за допомогою хортикультури в поєднанні з фізичною терапією у ветеранів після отриманих поранень та ампутацій відбувається посилення координації та рівноваги, покращення дрібної та загальної моторики, підвищення навичок самостійного життя.