ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ВЕКТОРІВ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМЦІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - БОРТУН, Каріна; ЯЛОВА, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У сучасних умовах глобалізації соціальні вектори безпеки підприємців набувають особливого значення, оскільки процеси інтеграції, цифровізації та трансформації економіки створюють як нові можливості, так і численні загрози для бізнесу. Стаття досліджує основні аспекти формування соціальних векторів безпеки підприємців, акцентуючи увагу на ключових чинниках, що впливають на стабільність і розвиток підприємництва у процесі формування глобальних викликів. Аналізують поняття «соціальна безпека підприємництва» та її структурні компоненти, зокрема рівні соціальної безпеки, правові механізми захисту, стандарти забезпечення соціального захисту тощо. Автори аналізують вплив глобалізаційних процесів на підприємницьке середовище, зокрема виклики, пов’язані з соціальними ризиками.Окрему увагу приділено питанням розвитку безпекової культури підприємців, визначено роль міжнародних стандартів та інноваційних підходів у зміцненні соціальних векторів безпеки, зокрема для прогнозування кризових ситуацій і прийняття стратегічних рішень. У статті також вивчено рівні соціальної безпеки підприємців, що можуть бути корисними для вдосконалення механізмів забезпечення безпеки бізнесу в Україні. Важливими в цьому контексті є питання правового регулювання та соціального добробуту. Висновки статті спрямовані на обґрунтування необхідності комплексного підходу до формування соціальних векторів безпеки підприємців, який передбачає розвиток соціальних зв’язків, вдосконалення законодавчої бази, цифровізацію процесів безпеки та впровадження інноваційних технологій у систему управління ризиками. Автори наголошують на важливості міждисциплінарного підходу та міжнародної співпраці у створенні ефективної моделі соціальної безпеки підприємництва в еру глобалізації.