ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ СТВОРЕННЯ СІМЕЙНИХ ФОРМ ВИХОВАННЯ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЙКРАЩИХ ІНТЕРЕСІВ ДИТИНИ - ПЕТРОЧКО, Жанна; ДЕНИСЮК, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Забезпечення права дитини зростати в сімейному оточенні передбачає комплексне вивчення проблеми сімейних форм альтернативного догляду, готовності осіб/сімей до влаштування у свої родини дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, у статті розкрито проблему дослідження процесу створення сімейних форм виховання (СФВ – прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів/піклувальників). Метою статті є представлення методології, методики та інструментарію дослідження процесу створення СФВ (від наміру прийняти в своїй сім’ї дитину до факту влаштування та адаптації дитини) для з’ясування причин та труднощів, які уповільнюють розвиток сімейних форм виховання, впливають на якість догляду та виховання, для забезпечення найкращих інтересів дитини, яка залишилась без батьківського піклування. Представлено досвід розроблення та апробації методології, методики та інструментарію дослідження СФВ на шляху від намірів до прийому у своїй сім’ї дитини. Окреслено алгоритм дослідження (аналітико-концептуальний, підготовчо-інструментальний, організаційно-прогностичний, етап опитування респондентів за базовим діагностичним інструментарієм, узагальнювально-підсумковий етапи). Охарактеризовано методи дослідження процесу створення СФВ (кабінетний аналіз документів (законодавчої бази) щодо процесу створення та забезпечення функціонування СФВ; анкетування, інтерв’ювання кандидатів, опис кейс-стаді). На основі аналізу чинного законодавства визначено етапи створення СФВ. Детально представлено ключові запитання для комплексної анкети для кандидатів в СФВ відповідно до кожного етапу.