ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ У ПРИФРОНТОВИХ РАЙОНАХ - БОРИСЮК, Світлана; МЕЩАН, Ігор; КУЗЬМІНА, Марія; ЛОЦМАН, Сергій (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Метою статті є аналіз сучасного стану соціальної роботи на підприємствах прифронтових районів, виявлення ключових потреб працівників і їхніх сімей та розробка інноваційних підходів до організації соціальної підтримки в умовах близькості до зони конфлікту. Автори прагнуть запропонувати практичні рекомендації, які допоможуть підприємствам забезпечити соціальний захист своїх співробітників і підвищити ефективність їхньої роботи. Методи дослідження базувалися на комплексному підході, що включає аналіз наукових публікацій, експертні інтерв’ю та вивчення реального досвіду підприємств, які функціонують у прифронтових зонах. Використано методи якісного аналізу для виявлення потреб працівників та кількісного оцінювання ефективності соціальних ініціатив. Результати дослідження свідчать, що основними потребами працівників у прифронтових регіонах є психологічна підтримка, забезпечення безпеки на робочому місці, допомога в адаптації до складних умов життя, а також матеріальна допомога для їхніх сімей. Виявлено, що традиційні підходи до соціальної роботи не завжди відповідають викликам, що постають у таких умовах. Тому запропоновано інноваційні методи, серед яких створення центрів підтримки на базі підприємств, розвиток програм психологічної реабілітації, а також активне залучення місцевих громад і органів самоврядування до реалізації спільних проєктів. У висновках наголошено, що соціальна робота в умовах прифронтових регіонів має бути інтегрованою частиною корпоративної стратегії підприємств. Запропоновані інноваційні підходи дозволяють не лише покращити умови життя працівників, але й сприяти стабільності роботи підприємств і розвитку регіону. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці детальних інструкцій для підприємств, адаптованих до конкретних викликів у кожному регіоні, а також у моніторингу довгострокового впливу впроваджених програм на добробут працівників і ефективність підприємств.