АДРЕСНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - ГОНЧАР, Інна; ІСАЧЕНКО , Вікторія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті висвітлено питання адресної соціальної допомоги як важливого інструменту соціального забезпечення населення. Акцентовано увагу на важливості надання адресної соціальної допомоги найбільш уразливим верствам населення, особливо внутрішньо переміщеним особам (ВПО), малозабезпеченим сім’ям та особам із інвалідністю в умовах сучасних криз. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі адресної соціальної допомоги як інструменту соціальної політики. Особлива увага приділяється проблемам доступності соціальних послуг для окремих категорій громадян, зокрема тим, хто опинився за межами системи державної підтримки через недосконалість критеріїв визначення права на допомогу.Проаналізовано сучасний стан фінансування соціальної сфери, розподіл видів соціальної допомоги та специфіку їх надання у 2024 році. Визначено основні ознаки адресності: спрямованість допомоги на найбільш нужденних, індивідуальний підхід, ефективне використання бюджетних коштів, а також забезпечення цільового характеру соціальних виплат. Представлено практичний аспект використання методів для спрямування соціальної допомоги: оцінювання ступеню нужденності особи/домогосподарства (прямий та бальний методи); надання допомоги цільовим категоріям населення; самовідбір одержувачів адресної допомоги; призначення допомоги за географічною ознакою; призначення допомоги членам певних територіальних громад. У статті також зазначено ключові недоліки адресної допомоги: ризик залежності від держави і знижена мотивація до саморозвитку; високі адміністративні витрати, які потрібні для визначення правомірності отримання допомоги; недостатня гнучкість у кризових ситуаціях, в разі раптових змін, коли потрібна швидка допомога широкому колу людей.