ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ В МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ - ВОЛЬЧИНСЬКИЙ, Анатолій; СМАЛЬ, Ярослав; ХОМІК, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглядається проблема професійного вигорання фахівців соціальної сфери. В умовах воєнного стану, підвищених вимог до надання допомоги різного рівня складності, проблема емоційного вигорання набуває особливої актуальності. Мета статті полягає в обґрунтуванні особливостей попередження та подолання професійного вигорання майбутніх фахівців соціальної сфери. Результати дослідження. Зауважено, що специфіка роботи фахівців соціальної сфери зумовлена підвищеною складністю міжособистісного спілкування, яке може значно впливати на ефективність праці та психічне самопочуття працівника. Такий стан не лише загрожує здоров’ю та самопочуттю, а й може підірвати здатність працівника надавати ефективну допомогу своїм клієнтам. Зазначено, що стан фізичного, емоційного та розумового виснаження, спричинений тривалим впливом стресових факторів на робочому місці, характеризується почуттям втоми, негативізму, зниженням професійної ефективності тощо. Ці компоненти посилюються через низький рівень поінформованості працівників щодо проблеми професійного вигорання, відсутності теоретичних знань і практичних навичок самодіагностики. Висновки. Отож, у навчально-виховному процесі майбутніх фахівців соціальної сфери слід упереджати їх щодо такого перебігу подій. Дуже важливо озброїти учасників освітнього процесу засобами самодопомоги; сформувати вміння застосовувати техніки регулювання власного самопочуття, фізичного й психічного здоров’я. Необхідно ввести відповідні курси чи тренінги у підготовку майбутніх фахівців соціальної сфери, які формують саме навички саморегуляції, самоусвідомлення й самодопомоги.