МОНІТОРИНГ СОЦІАЛЬНОГО ПАРТНЕРСТВА УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ У ПІДТРИМЦІ СІМЕЙ, ЯКІ ОПИНИЛИСЯ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ - ГОРДЄЄВА, Тетяна; ЗІНЧЕНКО, Анна (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Моніторинг соціального партнерства установ соціальної сфери у підтримці сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах (СЖО), є важливою складовою для оцінки ефективності надання допомоги, оптимізації міжвідомчої взаємодії та забезпечення комплексного задоволення потреб цієї категорії сімей. З огляду на зростаючу кількість сімей СЖО в Україні, що постраждали від війни, безробіття та інших соціальних криз, зростає потреба у налагодженні ефективного соціального партнерства між державними та недержавними установами. Проблематика моніторингу соціального партнерства стала актуальною для науковців, адже важливими є не лише координація дій між різними установами, але й постійний контроль за результатами їхньої взаємодії. Аналіз партнерських відносин у Черкаському регіоні показав важливість створення ефективних механізмів моніторингу для підвищення якості допомоги та координації між установами. Дослідження літератури показує значущість застосування різноманітних інструментів моніторингу, зокрема адаптованої моделі Canvas, для оцінки результативності соціального партнерства. Проблематика моніторингу соціального партнерства в соціальній сфері знаходить своє відображення у працях провідних дослідників, таких як І. Моцна, Т. Ганзюк, В. Шинкарук та інших. Вони підкреслюють важливість створення чітких критеріїв оцінки ефективності партнерства та забезпечення сталості взаємодії між учасниками. Метою дослідження є вивчення особливостей моніторингу соціального партнерства у підтримці сімей СЖО з урахуванням специфіки місцевих потреб. Дослідження зосереджене на оптимізації соціального партнерства, що включає координацію дій державних і громадських інститутів, та створення умов для належного моніторингу результативності допомоги. Важливим аспектом є розробка системи критеріїв для оцінки ефективності партнерських взаємодій та забезпечення прозорості у процесі надання соціальних послуг.