ПРОБЛЕМИ УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ ТА ПІДГОТОВКИ ОСІБ/СІМЕЙ ДО ДОГЛЯДУ ТА ВИХОВАННЯ ВЛАШТОВАНОЇ ДИТИНИ - ДЕНИСЮК, Олена; ПЕТРОЧКО, Жанна (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Питання забезпечення права дітей зростати в сімейному оточенні ніколи не втрачає актуальності, оскільки лише сім’я гарантує дитині максимальну захищеність, любов та підтримку. Внаслідок повномасштабної війни в Україні значно збільшилася кількість дітей, які потребують сімейного догляду через втрату батьків. Їхні права забезпечуються шляхом усиновлення та влаштування у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, під опіку або патронат над дитиною. Метою статті є аналіз проблем, які виникають на етапі ухвалення рішень щодо влаштування дітей у сімейні форми виховання, а також в процесі підготовки кандидатів у батьки-вихователі, прийомні батьки, опікуни/ піклувальники, розробка рекомендацій для мінімізації проблем та труднощів, з якими вони стикаються, вдосконалення процесу ухвалення рішень та підготовки майбутніх батьків-вихователів, прийомних батьків, опікунів/ піклувальників до догляду та виховання дитини у сімейних формах. Зокрема, у статті здійснено аналіз результатів опитування кандидатів у батьки-вихователі, прийомні батьки, опікуни/піклувальники, в межах дослідження за проєктом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» (далі – Проєкт), що реалізувався Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» у співпраці з Національною соціальною сервісною службою України на замовлення Міністерства соціальної політики України; схарактеризовано проблеми, які виникали у кандидатів на етапі ухвалення рішення щодо влаштування дітей у сімейні форми виховання, а також процесу підготовки кандидатів до догляду та виховання дитини (СФВ – прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів/піклувальників).