АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ – СКЛАДОВА ВНУТРІШНЬОЇ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ ЗВО - ЛЕВЧЕНКО, Наталія; КОЛЯДА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті досліджено академічну доброчесність як ключовий елемент внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах вищої освіти України. На тлі реформування вищої освіти відповідно до європейських стандартів обґрунтовано необхідність впровадження ефективних механізмів контролю та підтримки етичної поведінки всіх учасників освітнього процесу. Автори аналізують законодавчі підстави академічної доброчесності, зокрема статті Закону України «Про освіту», які визначають поняття, принципи, порушення та види відповідальності за недоброчесні дії. Стаття ґрунтується на теоретичних положеннях науковців, які розглядають академічну доброчесність як фактор формування довіри до результатів навчання, підвищення якості освітніх послуг та забезпечення прозорості оцінювання. Окрему увагу приділено системному підходу до формування доброчесного середовища: прийняттю внутрішніх кодексів і положень, впровадженню програм антиплагіатної перевірки, підвищенню академічної культури викладачів і здобувачів освіти, інтеграції тематики доброчесності в навчальні програми. На основі аналізу нормативної бази ЗВО України, результатів опитувань і досвіду впровадження принципів доброчесності визначено основні тенденції, практики та виклики. Зокрема, висвітлено проблеми формального підходу до перевірок, низької обізнаності студентів, недостатньої мотивації викладачів та відсутності уніфікованої системи моніторингу академічної доброчесності. У висновках акцентовано, що академічна доброчесність має стратегічне значення для підвищення якості освіти, формування академічної культури та міжнародної репутації українських ЗВО. Запропоновано низку напрямів удосконалення політики доброчесності, зокрема через просвітницьку діяльність, підвищення кваліфікації викладачів, активізацію участі студентського самоврядування та ініціювання створення єдиного національного антиплагіатного реєстру. Матеріал буде корисним для керівників і працівників ЗВО, дослідників у галузі освіти, а також для всіх учасників освітнього процесу, які зацікавлені у впровадженні ефективних механізмів забезпечення якості вищої освіти на засадах етики та відповідальності.