МІЖСЕКТОРАЛЬНА СПІВПРАЦЯ НА РІВНІ ГРОМАДИ ЩОДО КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ ТА ВЕТЕРАНОК - КРАВЧЕНКО, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті визначено і схарактеризовано основних суб’єктів (місцеві органи влади, громади, заклади вищої освіти, заклади охорони здоров’я, заклади соціальної сфери та громадськість, ветерани) системи міжсекторальної співпраці на рівні громади щодо комплексної реабілітації ветеранів/ветераном (медична реабілітація, соціальна реабілітація, професійна реабілітація, психологічна реабілітація, соціокультурна реабілітація, соціально-педагогічна реабілітація, освітня реабілітація, сімейна реабілітація). Узагальнено досвід Уманської міської територіальної громади щодо функціонування механізму комплексної реабілітації ветеранів: медична реабілітація (медикаментозне лікування; протезування; послуги міждисциплінарної реабілітаційної команди); соціальна реабілітація (широка мережа соціальних послуг та соціальних установ; забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації; послуги реабілітаційних центрів; послуга інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму; консультування та інформування; забезпечення безбарєрності в громаді); професійна реабілітація (послуги з працевлаштування, грантова програма Є робота); освітня реабілітація (первинна або додаткова освіта; профорієнтація; підвищення кваліфікації; послуги Центру ветеранського розвитку на базі ЗВО); соціально-педагогічна реабілітація (волонтерська і громадська діяльність в громаді; групи взаємодопомоги; соціальне виховання та соціалізація); соціокультурна реабілітація (формування культури взаємопідтримки в громаді; інтеграція бізнесу, ВПО, громадськості); сімейна реабілітація (соціальний супровід сімей, підтримка дружин ветеранів та членів їхніх родин, створення просторів для сімейного дозвілля, послуги відпочинку та оздоровлення); психологічна реабілітація (індивідуальні консультації, тренінгова діяльність, спільні зустрічі, створення ветеранського хабу).