КЛЮЧОВІ ЗАВДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - ЛЯХ, Віктор (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Статтю присвячено аналізу завдань соціальної роботи з підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в умовах повномасштабної війни в Україні, що призвела до масштабного гуманітарного виклику як для державних інституцій, так і для системи соціального забезпечення в цілому. В межах дослідження окреслено шість ключових завдань, які на сучасному етапі формують зміст соціальної роботи з ВПО: забезпечення базової підтримки та доступу до послуг; психосоціальна підтримка; сприяння інтеграції в приймаючі громади; активізація соціального капіталу; моніторинг потреб і здійснення соціального супроводу; реалізація проєктної діяльності у сфері соціальної підтримки. Для кожного із зазначених завдань обґрунтовано форми реалізації, методи соціальної роботи та суб’єкти, залучені до їх виконання. Авторський підхід базується на інтеграції теоретичних моделей з практичними напрацюваннями, апробованими в умовах воєнного часу, зокрема в діяльності центрів соціальних служб, громадських і благодійних організацій, місцевих громад і міжнародних партнерів. Акцентовано на необхідності комплексного та міжвідомчого підходу до надання допомоги ВПО, де соціальна робота виконує функцію не лише підтримки, а й адвокації прав, мобілізації ресурсів і фасилітації процесів соціальної інтеграції. Результати дослідження мають прикладну цінність для фахівців із соціальної роботи державних і громадських організацій, місцевих органів влади, розробників соціальної політики, а також для волонтерських програм й ініціатив, що працюють із переміщеним населенням. Узагальнення подано у формі аналітичної таблиці, яка систематизує ключові аспекти сучасної практики соціальної роботи з ВПО, а також практичні рекомендації щодо покращення соціальної підтримки цієї категорії осіб.