СОЦІАЛЬНА РОБОТА В МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ ЯК ЧИННИК СТІЙКОСТІ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ ВІЙНИ - САХАРУК, Юрій (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті досліджено роль соціальної роботи в системі охорони здоров’я України в умовах війни як чинника стійкості, гуманізації допомоги та відновлення соціальної суб’єктності постраждалого населення. Проаналізовано функції соціальних працівників у межах медичних закладів: організація доступу до медичних послуг, психо-соціальна реабілітація, правовий супровід пацієнтів, підтримка родин загиблих, сприяння реінтеграції ветеранів і внутрішньо переміщених осіб. Висвітлено основні напрями розвитку медико-соціальної роботи: створення мультидисциплінарних команд, побудова цілісних маршрутів підтримки, інтеграція соціальної функції у структури лікувальних установ, орієнтація на превентивне збереження життєздатності громад. Здійснено міждисциплінарний огляд сучасних підходів із залученням праць Л. Клос, Н. Назар, С. Геґлерт, З. Сакс Зерден, О. Семігіної та О. Столярик. Показано, що соціальна робота у сфері охорони здоров’я перестає бути допоміжним елементом і перетворюється на стратегічний ресурс підтримки функціональної цілісності суспільства в умовах тривалих криз. Проаналізовано феномен медичної пастки бідності та ролі соціальних працівників у подоланні бар’єрів доступу до медичної допомоги. Обґрунтовано необхідність інституційного закріплення соціальної роботи в системі охорони здоров’я, розвитку освітніх програм для підготовки фахівців мультидисциплінарного профілю та розбудови єдиного простору медико-соціальної допомоги. Стаття пропонує цілісне бачення соціальної роботи як механізму відновлення життєвої цілісності людини, стійкості громад і стабільності суспільства в умовах війни та післявоєнного відновлення.