ФОРМИ ТА МЕТОДИ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ СУБ’ЄКТІВ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ З ОРІЄНТАЦІЄЮ НА РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНИХ НАВИЧОК ДІТЕЙ З РАС - ТАРАСЕНКО, Неллі; АНГОЛЕНКО, Валентина; ПЕЧЕРИЦЯ, Наталя (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У межах дослідження схарактеризовані ключові поняття дослідження: неформальна освіта (процес, що здійснюється поза межами формальної системи й надає можливість здобуття знань і навичок, які сприяють розвитку особистості, підвищенню професійного рівня та інтелектуальної зрілості) та соціально-педагогічна підтримка (система цілеспрямованих дій, спрямованих на створення сприятливих умов для розвитку, соціалізації та інтеграції особистості в суспільство, з урахуванням її індивідуальних потреб і особливостей). Обґрунтовано необхідність упровадження форм і методів неформальної освіти, здатних забезпечити навчання суб’єктів соціально-педагогічної підтримки з орієнтацією на розвиток соціально-емоційних навичок дітей з розладами аутичного спектра (РАС). Визначено, що під формами та методами неформальної освіти суб’єктів соціально-педагогічної підтримки з орієнтацією на розвиток соціально-емоційних навичок дітей з РАС доцільно розуміти сукупність цілеспрямованих освітніх практик, що реалізуються поза межами формальної системи освіти й мають на меті підвищення професійної компетентності фахівців через гнучкі, інноваційні та контекстуально адаптовані підходи. Охарактеризовано основні форми та методи неформальної освіти, зокрема онлайн-курси, семінари, вебінари, майстер-класи, стажування, та розкрито їхній потенціал у підвищенні професійної компетентності суб’єктів соціально-педагогічної підтримки з орієнтацією на розвиток соціально-емоційних навичок дітей з РАС.