НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДАННЯ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ - БАЛУХТІНА, Олена; КЛЮКВАЧОВ, Мирослав (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті досліджено нормативно-правове забезпечення паліативної допомоги в Україні з акцентом на соціальний компонент та реалізацію послуги «015.4 Паліативний догляд». Розглянуто чинні нормативно-правові акти, що регулюють організацію соціального супроводу осіб із невиліковними захворюваннями, визначають умови, форми, методи надання послуги, а також встановлюють вимоги до результативності. Особлива увага приділена аналізу наказу Мінсоцполітики України № 168 від 29 березня 2024 року, яким затверджено Державний стандарт соціальної послуги паліативного догляду. Окреслено зміст послуги, порядок формування індивідуального плану, роль фахівців із соціальної роботи в складі мультидисциплінарної команди, взаємодію з іншими структурами та підтримку родин пацієнтів. Висвітлено інституційні механізми міжвідомчої координації, залучення недержавних суб’єктів та волонтерів, перспективи розвитку партнерських моделей у сфері соціального догляду. Методологічною основою дослідження є нормативно-правовий аналіз із використанням структурно-функціонального, порівняльного та системного підходів. Обґрунтовано потребу вдосконалення правової бази у частині інтеграції соціальної й медичної складової, підвищення якості моніторингу, розширення регіонального доступу до послуг та запровадження механізмів підтримки волонтерської діяльності. З урахуванням викликів воєнного часу, акцент зроблено на необхідності посилення ролі соціальних служб у забезпеченні неперервності догляду, адаптації правового регулювання до кризових умов, підтримці мобільних форм надання послуг і розвитку інфраструктури паліативної допомоги на рівні територіальних громад. Такий підхід забезпечує системність і гуманітарну чутливість. Результати дослідження сприятимуть удосконаленню соціальної політики у сфері паліативного догляду.