ОРГАНІЗАЦІЯ МІЖДИСЦИПЛІНАРНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ - МАРТИНЮК, Яна (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Мета роботи: визначення особливостей організації міждисциплінарної команди в територіальній громаді у процесі подолання наслідків воєнних дій. Загалом приділено увагу специфіці організації міждисциплінарної взаємодії в умовах кризових ситуацій, що виникають унаслідок воєнних дій. Проаналізовано механізми взаємодії між фахівцями різних сфер з метою забезпечення комплексної підтримки постраждалого населення, включно з наданням соціальної, психологічної, інформаційної, матеріальної, нематеріальної та інших видів допомоги.Методологія: стаття написана на основі аналізу відповідної наукової літератури. Для досягнення поставленої мети у дослідженні застосовувались теоретичні методи дослідження: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення. Наукова новизна: територіальні громада показують потребу в організації міждисциплінарної взаємодії в умовах кризових ситуацій, що виникають унаслідок воєнних дій.Висновки: для повного розуміння особливостей міждисциплінарної взаємодії у територіальній громаді, автором розглянуто підходи до організації міждисциплінарної команди (інтегрований та комплексний підхід); принципи роботи міждисциплінарної команди в територіальній громаді (принцип членства, принцип інтеграції, принцип колективної відповідальності); визначено які фахівці можуть входити до складу міждисциплінарної команди (фахівці соціальної сфери, соціальні працівники, психологи, фахівці закладу освіти, медичні працівники тощо). На основі викладеного матеріалу виокремлено та обґрунтовано особливості організації міждисциплінарної взаємодії в територіальній громаді, яка постраждала від воєнних дій.Загалом приділено увагу специфіці організації міждисциплінарної взаємодії в умовах кризових ситуацій, що виникають унаслідок воєнних дій. Проаналізовано механізми взаємодії між фахівцями різних сфер з метою забезпечення комплексної підтримки постраждалого населення, включно з наданням соціальної, психологічної, інформаційної, матеріальної, нематеріальної та інших видів допомоги.