ПЕРСПЕКТИВИ ЗАЛУЧЕННЯ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ДЛЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З МОЛОДДЮ В УКРАЇНІ - МАСЮК, Олег; ГЛАЗУНОВ, Володимир; ПРИЙМАК, Олег (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Представлено аналіз потенціалу залучення учасників громадського сектору до розв’язання молодіжних проблем засобами соціальної роботи в Україні. Метою наших наукових пошуків стало дослідження перспективи використання громадських організацій для соціальної роботи з молоддю в Україні та регіонах.Методологія. Для проведення дослідження використовувався системний підхід, який дав змогу побачити стан розвитку системи молодіжної соціальної роботи у громадському секторі в нашій країні. Для детального занурення у перспективи залучення зазначених організацій у розв’язання молодіжний соціальних проблем були використані порівняльний аналіз, аналіз документів та аналіз баз даних. Розглянута актуальна нормативно-правова база щодо функціонування громадських організацій в нашій країні, а також наявний потенціал покращення життєдіяльності молоді на громадському та освітньому рівнях. Виокремлено два перспективних напрямки соціальної роботи у цій сфері: розповсюдження ідей соціального та фізичного здоров’я у молодіжному середовищі; сприяння адаптації молоді за рахунок самоорганізації, відновлення діалогу поколінь та активної участі молоді у суспільно-політичному житті країни. Співавтори дослідження є противниками сліпого копіювання закордонного досвіду, але якщо він може заповнити прогалини в соціальній сфері, то його варто розглянути. Досвід Німеччини у боротьбі із деструктивними видами залежності молоді вказує на необхідність партисипації скаутських та релігійних організацій для збільшення ефективності соціальної роботи у цій сфері. В Україні є багатий досвід роботи молодіжних скаутських організацій, який варто екстраполювати на кожен регіон нашої країни. Висновки. За результатами дослідження було виявлено розбіжність між видами діяльності громадських організацій та нагальними потребами молоді. Для розв’язання цієї проблеми пропонується створення партисипативних молодіжних центрів, в яких була б ресурсна автономність, діалог поколінь, а також велась би профілактична та інформаційна соціальна робота.