НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ПРАЦІВНИКІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ - СЕРБАЛЮК, Юрій; МЕЛЬНИК, Людмила; СПІВАК, Віталій (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглянуто питання формування правової складової професійної підготовки здобувачів вищої освіти із спеціальностей соціономічного напряму. Мета статті – окреслити актуальність і важливість знання нормативно-правових актів для успішної практичної діяльності у сфері соціального захисту населення, визначити основні механізми роботи з пошуку та застосування правових документів в освоєнні змістових складових освітніх компонентів, написання наукових робіт у практичній професійній діяльності.Актуальність проблеми визначена особливістю практичної діяльності соціального працівника щодо соціального захисту, яка будується за чітко визначеними нормативами, стандартами, алгоритмами, щo закріплено у відповідних нормативно-правових актах. Аналіз Державних соціальних стандартів спеціальностей Соціальна робота та Соціальне забезпечення першого (бакалаврського) рівня вищої освіти виявив значну частину компетентностей, які мають у своїй основі правову складову.Відзначено важливість побудови освітнього процесу таким чином, щоб студент не лише отримував правові знання з різних питань соціального захисту, а й набував навичок їх самостійного пошуку, здатності відстежувати зміни у правовому полі соціального захисту, вміння на їх основі аналізувати і прогнозувати розвиток соціальної політики.Запропоновано класифікацію нормативно-правових актів у сфері соціального захисту, виділено групи їх основних видавників, розглянуто джерела в мережі Інтернет, де розміщені правові документи соціального спрямування у загальному доступі, а також електронні ресурси офіційних видань, бібліотек правової літератури та ресурси з надання консультацій з юридичних питань.Зазначено важливість засвоєння алгоритму пошуку правових актів, використання діючих документів у сфері соціального захисту у розв’язанні професійних завдань.