СОЦІАЛЬНИЙ АУДИТ ДОСТУПНОСТІ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВІДБОРУ У НАЦІОНАЛЬНИХ ТА РЕГІОНАЛЬНИХ КОНКУРСАХ ПРОЄКТІВ - ЧАЙКА, Ірина; ЦОКУР, Євген (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття присвячена аналізу технології соціального аудиту доступності у процесі відбору проєктів, фінансованих за рахунок державного та місцевих бюджетів. Метою дослідження є аналіз можливостей використання технології соціального аудиту доступності як чинника підвищення ефективності відбору у національних та регіональних конкурсах проєктів. Методологія дослідження включає комплекс загальнонаукових та спеціально-наукових (зокрема, проєктний метод) методів. Наукова новизна роботи визначається обґрунтуванням застосовності соціального аудиту доступності (як технології, що дозволяє оцінити дотримання принципу інклюзивності в функціонуванні будь-якого соціально-економічного суб’єкта) для оптимізації відбору у конкурсах проєктів, що претендують на бюджетне фінансування. Висновки. Проведення національних та регіональних конкурсів сприяє підвищенню спроможності громадянського суспільства. Використання цієї інноваційної технології є фактором збільшення рівня довіри та покращення комунікації в системі «громада – органи місцевого самоврядування – держава», долучення представників та організацій громадянського суспільства до процесів ухвалення рішень, а також сприяє захисту прав уразливих категорій населення. Попри очевидну потребу у проведенні соціального аудиту доступності під час проведення таких відборів проєктів в Україні, на сьогодні, положення цих конкурсів такої процедури не передбачає. Однак, аналіз вимог до оформлення конкурсних проєктів, описаних у Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка, дозволяє зробити пропозиції щодо розширеного тлумачення певних складових таких вимог, що дозволить проводити базову процедуру соціального аудиту доступності і сприятиме підвищення ефективності відбору у національних та регіональних конкурсах проєктів. Важливим в контексті соціального аудиту доступності тут буде аналіз доступності сайту, який використовується для інформування всіх зацікавлених сторін проєкту, в тому числі осіб, які мають вади зору та слуху. А також отримання авторами проєктів Висновку про інклюзивність будівель і приміщень, в яких буде реалізовуватися проєкт (якщо там передбачено перебування бенефіціарів проєкту), який на підставі аналізу дотримання ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд» надають сертифіковані експерти.